Kan microdosing bijdragen aan het welzijn van moeders tijdens zwangerschap, borstvoeding en daarna? Veel moeders vragen zich af of microdosing veilig is in deze cruciale fases van hun leven. Hoe kun je microdosing op een veilige en effectieve manier toepassen als moeder, en wat zijn de voordelen voor moeders?
Er bestaan veel taboes en vooroordelen rondom dit onderwerp. Vragen als “Je gaat toch geen ‘drugs’ gebruiken terwijl je zwanger bent, borstvoeding geeft of voor je kinderen zorgt?” komen vaak naar voren. In een recente podcast van The Flourish Academy, waar ik te gast was namens The Microdosing Coach, hebben we uitgebreid gesproken over hoe microdosing juist moeders kan ondersteunen tijdens deze uitdagende periodes. In dit blog duiken we dieper in op de veiligheid en effectiviteit van microdosing, zetten we feiten en cijfers op een rij, en ontkrachten we de mythes die rond dit omstreden onderwerp bestaan. Lees verder om te ontdekken hoe microdosing kan bijdragen aan het mentale en emotionele welzijn van moeders en hoe het kan helpen bij het navigeren door de uitdagingen van het moederschap. De podcast (Engels) zelf vind je hier.
Portaal tussen levens
Tijdens de zwangerschap ben je letterlijk een portaal tussen levens. Je bent een drager van nieuw leven en doorloopt een enorme transformatie van lichaam en geest. Het is een bijzondere tijd waarin je openstaat voor zowel het goddelijke als het aardse. Dit is een fase van diepgaande verandering en groei, maar ook een periode vol hormonale veranderingen en aanpassingen. Wanneer een kind wordt geboren, wordt er ook een moeder geboren, en dit is een van de meest ingrijpende levensveranderingen die je meemaakt. Het kan tijd kosten om je aan te passen aan deze nieuwe rol, vooral in een samenleving waar veel van je wordt verwacht, wat mentaal en emotioneel zijn tol kan eisen.
Psychische problemen bij moeders; feiten en cijfers
Juist rondom de zwangerschap ontstaan er diverse psychische problemen bij (aanstaande) moeders. Hier een paar cijfers op een rijtje:
Postnatale Depressie (PPD): In Europa varieert de prevalentie van postnatale depressie aanzienlijk tussen verschillende landen, maar gemiddeld ligt dit rond de 10-15%. In Nederland ligt de prevalentie van postnatale depressie (PPD) doorgaans rond de 10-12%. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 10 tot 1 op de 8 vrouwen na de bevalling last kan hebben van postnatale depressie. Een studie in BMC Pregnancy and Childbirth meldt bijvoorbeeld dat in Spanje de prevalentie van PPD ongeveer 10% is, terwijl in Noorwegen en Italië dit rond de 13-15% ligt.
Mapping global prevalence of depression among postpartum women
Angststoornissen: Ongeveer 15-20% van de Europese vrouwen ervaart angststoornissen tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar na de bevalling. Perinatal generalized anxiety disorder (GAD) heeft een hoge prevalentie van 8,5%–10,5% tijdens de zwangerschap en 4,4%–10,8% postpartum.
Perinatal Generalized Anxiety Disorder: Assessment and Treatment
Postpartum Angst (PPA): Postpartum angst komt voor bij ongeveer 10-15% van de nieuwe moeders in Europa. Een studie in Archives of Women’s Mental Health wijst op een vergelijkbare prevalentie in verschillende Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk.
Postpartum anxiety prevalence in Europe
Posttraumatische Stressstoornis (PTSS): In Europa ontwikkelt ongeveer 2-5% van de vrouwen PTSS na een traumatische bevalling. Deze cijfers komen uit studies gepubliceerd in onder andere European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology en bevestigen de ernst van traumatische bevallingen in Europese context.
PTSD after traumatic birth in Europe
Andere Psychische Problemen: Ongeveer 20% van de vrouwen in Europa ervaart perinatale stemming- en angststoornissen, inclusief slaapstoornissen, tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar na de bevalling. Diverse onderzoeken, waaronder die van de European Psychiatric Association, onderstrepen het wijdverbreide karakter van deze problemen.
Depression and anxiety during the perinatal period
Deze cijfers laten zien dat veel vrouwen in Europa tijdens en na de zwangerschap last hebben van psychische problemen. Dit benadrukt hoe belangrijk effectieve oplossingen, zoals microdosing, kunnen zijn om deze uitdagingen aan te pakken.
Microdosing juist voor moeders
Juist daarom kan microdosing zo waardevol zijn voor moeders. Het kan je de ondersteuning bieden die je nodig hebt om deze intense veranderingen makkelijker te doorstaan. Microdosing helpt om de depressie en angst te verlichten, je trauma’s aan te kijken en te verwerken, een geduldigere en blijere mama te worden in verbinding met je kinderen en partner waardoor het hele gezin er wat aan heeft.
En hoe zit het met zwangerschap of borstvoeding?
Kun je microdoseren als je zwanger bent of borstvoeding geeft? Is het veilig voor het ongeboren kind of de baby? En waarom zou je eigenlijk psychedelica gebruiken, zeker als het in jouw land illegaal is? Dit zijn geen gemakkelijke keuzes en worden vaak overwogen wanneer iemand worstelt met ernstige (psychische) problemen. Moeders kunnen namelijk ook angst, stress, prikkelbaarheid of depressie overdragen op hun pasgeborene, zowel energetisch met het kind nog in de buik als via de borstvoeding. Er is beperkt onderzoek naar dit onderwerp. Het onderzoek dat er is omvat onder andere:
- Dierstudies, zoals bij muizen: Er is weinig specifiek onderzoek naar de effecten van psychedelica op zwangere muizen, maar er zijn studies die de invloed van andere substanties op zwangere knaagdieren onderzoeken. Een onderzoek naar de effecten van psychedelica op hersenontwikkeling bij muizen biedt enige context, maar betreft voornamelijk neurobiologische aspecten.
- Anekdotische rapporten van vrouwen die ayahuasca hebben gebruikt en gezonde baby’s kregen: Er zijn geen uitgebreide wetenschappelijke studies die specifiek de veiligheid van ayahuasca tijdens de zwangerschap bevestigen, maar dit artikel bespreekt anekdotische rapporten en ervaringen met psychedelica en zwangerschap.
Het is misschien goed om je te realiseren dat wij niet in de Amazone leven waar van oudsher sterke familie- en ondersteuningssystemen zijn. En ook al kunnen sommige van deze middelen mogelijk veilig zijn, zijn veel van deze substanties illegaal met mogelijke juridische problemen als gevolg en zelfs het risico van verlies van voogdij over je kind. Als moeder moet je soms moeilijke beslissingen nemen en je opties afwegen. Wat als je geestelijke gezondheid zo slecht is dat je antidepressiva moet overwegen? Sommigen kiezen dan liever voor microdosing, een natuurlijke remedie. Wat als je zoveel stress hebt tijdens de zwangerschap dat de bevalling niet vordert en je synthetische oxytocine krijgt om de bevalling op gang te brengen? Het is bewezen dat dit kan leiden tot postpartum depressie, zelfs jaren na de geboorte.
Een studie over de effecten van synthetische oxytocine op postpartum depressie vind je hier.
We hebben niet alle antwoorden
In de komende jaren zal er meer onderzoek komen naar dit onderwerp, aangezien psychedelica steeds meer een plek krijgen in de geestelijke gezondheidszorg. Microdosing Protocol voor borstvoedende moeders Speciaal voor borstvoedende moeders die toch overwegen te microdoseren, is er een speciaal protocol dat mogelijke risico’s voor zowel de moeder als de baby minimaliseert.
- Gebruik kleine doses: Beperk je tot zeer kleine doses psilocybine, zoals 100mg (0,1 gram) of minder. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid van de stof in je systeem erg laag blijft.
- Volg het Fadiman-protocol: Houd je aan het Fadiman-protocol, dat inhoudt dat je één dag microdoseert en twee dagen niet. Als je wilt, kun je zelfs minder frequent microdoseren, bijvoorbeeld twee keer per week. Meer info over protocollen vind je hier.
- Kolf en bewaar melk: Kolf op dagen dat je niet microdoseert genoeg melk om de 24-36 uur te dekken waarin je wel microdoseert. Zo heb je een voorraad melk voor je baby tijdens de microdoseerperiode.
- Kolf en gooi melk weg: Kolf gedurende 24 uur na het microdoseren en gooi de melk die in deze periode wordt geproduceerd weg. Dit is om eventuele blootstelling aan psilocybine via de melk te vermijden. Er is geen specifiek onderzoek naar psilocybine in moedermelk, maar deze studie over de overdracht van medicijnen via moedermelk kan enige context bieden.
Hoewel dit protocol de risico’s van microdoseren tijdens borstvoeding kan verkleinen, neemt het ze niet helemaal weg. En mocht je dit overwegen, laat je dan begeleiden door een professional. Ons team staat voor je klaar. Een ding is de microdosing en weer wat anders, en net zo belangrijk, is de integratie. Microdosing is een tool die kan ondersteunen en is onderdeel van een breder proces van persoonlijke ontwikkeling en zelfzorg. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op richtlijnen van het Microdosing Institute.
Over al deze onderwerpen gaat het in de podcast van The Flourish Academy! Tijdens de aflevering bespreken we de vele voordelen van microdosing voor moeders en beantwoord ik enkele van de meest voorkomende vragen.
Recente reacties