5 microdosing misverstanden

door | 2 apr 2020 | Microdosing

Microdosing rocks! Absoluut. Is het een wondermiddel? Voor sommigen wel. En voor anderen mondt het soms uit in een teleurstelling. Vaak omdat er in de media een heel positief of maar een half beeld wordt geschetst van wat microdosing is. Daarom gaan mensen vaak met een aantal misvattingen of te hoge verwachtingen microdoseren. Om een compleet en realistisch beeld te schetsen, heb ik deze misvattingen op een rij gezet zodat je goed geïnformeerd en voorbereid aan je microdosing avontuur begint.
 

Microdosing is een magic pill

Misverstand nummer één; microdosing is absoluut geen magic pill waardoor je achterover kunt leunen en de microdosing al het werk voor jou doet. Het is echt een super krachtige tool dat jou enorm kan gaan helpen. Maar jij moet het werk doen. Hoe meer effort jij stopt in het microdoseren, in de verandering die jij wilt bereiken, hoe beter. Daarom is het zetten van een intentie en aandacht geven aan de integratie net zo belangrijk als de truffels, de paddenstoelen, de LSD, de ayahuasca of waar je dan ook mee microdoseert. De plant teacher of het psychedelicum helpen jou, geven jou de voorzet, maar vervolgens is het aan jou om hem erin te koppen. Houd daarom een dagboek bij, doe aan yoga, mediteer, wandel, dans, teken, schilder of doe iets anders aan mindfulness wat bij jou past. Dit kan echt het verschil maken. Wordt het een oké ervaring of gaat het jou leven compleet op zijn kop zetten? It’s up to you!

 

Van microdosing voel je direct iets

Onder veel startende microdosers bestaat er de verwachting dat je direct iets van microdosing voelt. Dat kan zeker wel, maar vaker gebeurt het dat je niet gelijk wat voelt. Dat kan te maken hebben met een aantal dingen. A. Je bent nog bezig met het vinden van je sweet spot, je eigen persoonlijke ideale dosis. In dat geval zul je de effecten de keren erop gaan merken. Dus ga vooral door. Maar eigenlijk kun je pas na een aantal weken microdosing vertellen wat het echt voor jou doet. 
B. Soms komt het ook voor dat mensen bepaalde verwachtingen hebben van hoe ze zich zouden moeten voelen met microdosing. Omdat je artikelen of blogs hebt gelezen over de voordelen van microdosing. Of misschien heb je al ervaring met plant medicijnen of andere psychedelica en verwacht je stiekem toch ook een vergelijkbaar (mini-)effect als met een volledige dosis. Maar microdosing is heel subtiel. Zo subtiel dat het kan zijn dat als je niet voldoende openstaat voor de ervaring, dat je weleens dingen zou kunnen missen. Anderen gaan zitten wachten tot ze ‘iets’ voelen. Lieve mensen, doe gewoon je ding op een microdosing dag, doe wat je normaal ook zou doen en laat alle verwachtingen los. Het zou weleens zo kunnen zijn dat als je je op een bepaald spoor focust, je niet door hebt dat alle magie zich op een ander spoor bevindt of dat je de trein weleens compleet zou kunnen missen. 

 

Van microdosing ga je je automatisch beter voelen

Het kan zijn dat de paddenstoelen, truffels, ayahuasca, San Pedro of LSD zacht voor jou zijn en jou de beste en prettigste versie van jezelf laten ervaren. Maar dat hoeft niet. Mensen denken omdat microdosing een natuurlijk middel tegen o.a. depressie is, dat je je automatisch beter gaat voelen. Lucky you als dat voor jou zo werkt! Maar de microdosing is een teacher, een richtingaanwijzer, het wijst jou naar de plek waar voor jou nog werk ligt. Het kan soms een uitnodiging zijn om naar jouw diepere stukken te kijken. Soms krijg je je inzichten of een les in een prettige vorm, om jou te laten zien hoe jij je leven lichter kunt leiden. Ook zonder deze prachtige middelen. Want de wijsheid zit in jou. En soms krijg jij je lessen op een minder plezierige manier en wordt er nog een schepje bovenop gegooid. De microdosing versterkt wat al in jou zit. Je gaat je dan juist meer gestrest voelen, angstiger of somberder. In dat geval zou je kunnen kijken of je niet een te hoge dosis hebt. Less is more bij microdosing. Maar, weet, dit kunnen ook effecten van de microdosing zijn. En juist hier zit de groei! 

Microdosing geeft altijd hetzelfde effect  

Net als het leven, is microdosing vloeibaar. Het is een spel van ups en downs, highs en lows. Als je er tenminste deze labeltjes op wilt plakken. We bestempelen iets vaak als positief als we ons er prettig bij voelen en negatief als we emoties ervaren die minder plezierig voor ons zijn. En dat doen we met microdosing ook. Als we een keuze hebben, kiezen we natuurlijk voor de emoties, gevoelens en gedachtes die onszelf beter laten voelen. Duh! Maar soms hebben we ook emoties als angst, boosheid, verdriet, teleurstelling, frustratie en noem maar op. Microdosing vergroot uit wat al in jou is. Dus dat kan betekenen dat je een ‘goede’ dag hebt en je je heel erg in de flow voelt. Maar wat gebeurt er als je toch al niet lekker opstond? Of er in de loop van de dag iets gebeurt dat jou triggert? Ligt dat dan aan de microdosing? Werkt de microdosing dan niet? Ik kan jou vertellen; als jij jouw sweet spot hebt gevonden, dan werkt de microdosing in principe altijd. Laat je niet door je mind bedotten. Ik nodig je uit, als dit gebeurt, om dan juist dieper te zakken, met deze gevoelens te gaan zitten, ze te omarmen, ze te doorvoelen en dan te kijken wat dit jou te vertellen heeft. Kijk er objectief naar, als een observant, zonder oordeel. Juist met de microdosing worden emoties, patronen, gedrag of gedachtes zo zichtbaar en duidelijk. I know, het is niet prettig, maar o, zo waardevol. En hier zitten vaak de juweeltjes. Durf ernaartoe te gaan door de modder of vertroebeling heen. Wees hierin zacht en mild voor jezelf. 

 

Je sweet spot is altijd dezelfde

Eenmaal je sweet spot gevonden, dan blijft deze je sweet spot. Toch? Was het maar zo simpel. De sweet spot is een leidraad. Deze dient vooral om jou als (beginnend) microdoser te helpen. In de meeste gevallen, klopt deze ook en hanteer je deze tijdens jouw hele microdosing kuur. Er vanuit gaande dat het dezelfde batch van jouw microdosing middel is. Maar je zult merken, als je al wat langer aan het microdoseren bent, dat vele factoren van invloed kunnen zijn en dat je op sommige dagen voor een andere dosis zult kiezen. Een voorbeeld; sommigen merken dat zij beter een lagere dosis nemen bij bepaalde activiteiten; bij een belangrijke meeting bijvoorbeeld. Of als mensen gaan autorijden, niet omdat microdosing niet samengaat met autorijden, maar omdat er al zoveel informatie binnenkomt, je zintuigen staan al zo op scherp, dat sommige gevoelige mensen last krijgen van overprikkeldheid. Sommige mensen hebben een andere dosis in het weekend dan doordeweeks. Dit is zo persoonlijk, dat je echt jezelf moet leren kennen op dit gebied. Daarom is het zo belangrijk om een dagboek bij te houden. Dan krijg je vanzelf inzicht in wat voor jou werkt en wat minder. Speel ermee. Experimenteer ermee. 


Van Microdosing schiet je niet in een trip

Helaas, het gebeurt. In heel weinig gevallen. Maar het komt voor dat sommige mensen overenthousiast aan de slag gaan of dat sommige mensen gevoeliger zijn dan ze denken. Het gebeurt dat je daarom je klanten of afspraken moet afzeggen voor die dag omdat er simpelweg niets uit je handen komt. Begin daarom altijd met een lage dosis op een dag dat je weinig (sociale) verplichtingen hebt en verhoog indien nodig. Voor gedroogde paddenstoelen met kleine stappen van 0.1 gram en voor (1P)-LSD met stappen van 1 mcg. En als je weet dat je gevoelig bent, dan zelfs nog kleinere stappen. Ik raad mijn klanten ook aan om een keer, in het weekend. als je nergens heen hoeft, net over het randje te gaan. Dan weet je het zeker!

Weet jij misschien nog een ander misverstand? Het kan zijn dat ik er één over het hoofd zie. Laat het me weten in de comments! PS. Dit blog heb ik in een uurtje geschreven op een microdosing van 14 mcg 1P-LSD. 🙂

Wil jij ook gaan microdosen? En zoek je hier hulp en/of advies bij? Dan ben je bij mij aan het goede adres. Neem  vrijblijvend contact met mij op via het contactformulier.