Heb jij (last van) toxic positivity?

door | 25 jan 2023 | Microdosing, Integratie, Plant medicijnen

Je herkent het misschien wel. Gesprekken met familie, vrienden of kennissen waarin jij over iets vertelt wat je dwars zit en je als antwoord krijgt: “Denk aan leuke dingen” of “Kijk naar de les wat het je wil vertellen, overal zitten lessen, waar je van kunt leren en groeien”. Of als je je beklag doet dat iemand je niet goed heeft behandeld, dat dat wat zegt over jouw wonden. Of “Blijf in vertrouwen, je zult zien dat als je het loslaat, het ineens gaat stromen”. Naast dat er misschien écht wonden of lessen uit te halen zijn, zegt dit ook wat over een ander. Je zou weleens met toxic positivity te maken kunnen hebben.

Wat is toxische positiviteit?
Toxische positiviteit is een best wel goed verstopt, vaak onbewust fenomeen, dat ook vaak goedbedoeld is. Ook ik maak me er soms schuldig aan. Het is een verkapte vorm dat eigenlijk het zware of negatieve of lastige er stiekem toch niet mag zijn. Het is een overdreven optimisme bij negatieve emoties. Een soort geforceerde positiviteit waarbij je jezelf in elke situatie dwingt negatieve gevoelens om te buigen naar een positieve mindset, ondanks emotionele pijn of moeilijkheden. Mensen ervaren vaak ongemak bij hun eigen emoties of die van een ander en dat voelen we liever niet. Maar als je dat eenmaal doorhebt en leert dat ongemak bij jezelf te accepteren, kun je veel beter de verbinding met de ander aangaan.

Dit even voorop, ik ben voorstander van een positieve kijk op het leven. Het wordt alleen een ander verhaal als positief denken en permanent in ‘een hoge frequentie blijven’ een levensdoel op zich is geworden met alleen positieve vibes en dat als afleiding wordt gebruikt voor het voelen van gevoelens en emoties.

Wat is er giftig aan?
Het is waarschijnlijk een inkoppertje, maar van het steeds wegdrukken of het er niet mogen zijn van lastige gevoelens of emoties word je uiteindelijk ziek. En als je dit herhaaldelijk bij een ander doet, zal diegene zich op den duur niet op zijn of haar gemak voelen bij je en zal dit je verbinding en relatie met anderen schaden.

Voorbeelden


 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat te doen tegen toxic positivity?
Je kunt allereerst letten op je taal gebruik. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik gun je dat het goed mag komen.’ Of: ‘Ik gun je dat het makkelijker zal worden dit los te laten”. En ga diep naar binnen bij jezelf. Check in bij jezelf bij lastige emoties. En ga na of ze er echt wel mogen zijn van jezelf. Je kunt hiermee oefenen. En wat als een ander jou toespreekt vanuit toxic positivity? Dan kun je dat aangeven bij de ander. Het is waarschijnlijk goed bedoeld, maar je voelt je niet gehoord of gezien. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik heb gewoon even ruimte nodig voor alle emoties.’

En als je die ruimte dan krijgt, maak er dan geen klaagmonoloog van. Dat is weer de andere kant van de medaille: toxische negativiteit. Geef aan wat iets met je doet zonder je in de details te wentelen of úren te vertellen wat er niet allemaal mis gaat in je leven. Blijf niet sudderen in negativiteit. Alles draait om balans.